sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Mitä EN ostanut -haaste!

Pinja blogissaan Norsunluusydän otti jo viime marraskuussa blogissaan puheeksi hyvän asian, jonka aion nyt uuden vuoden kynnyksellä nostaa uudelleen esiin. Hän halusi herättää erityisesti bloggaajat miettimään omaa kulutustaan, ehdottamalla ostolakkoa tai saamalla ihan muutenkin meidät miettimään, tarvitsemmeko ihan oikeasti kaikkea sitä, mitä ostamme.

Toisten blogeja lukiessa tulee helposti sellainen olo, että "Oho, kylläpä tuokin ostelee paljon tavaraa", mutta omaa blogia lukiessa samaa asiaa ei ehkä huomaa. Blogia pitäessä on helppo jäädä kiinni  kuluttamisen noidan kehään, kun tulee sellainen olo, että pitäisi koko ajan olla jotain uutta esiteltävää, arvosteltavaa tai vaikka mainostettavaa.

Koska itse elän hyvin pienellä budjetilla ja yritän blogissani vain neuvoa mahdollisesti joitakin muita ihmisiä siitä, mihin vähäiset rahansa kannattaa laittaa ja mihin ei, pohdin jatkuvasti ostoksilla ollessani "Voinko minä löytää tälle jotain käyttöä? Tarvitsenko minä tätä?" Mutta jos vastaus on: Ei, en. Ei tule blogiinkaan mitään kirjoitettavaa. Minulla ei ole ollut tapana kirjoittaa tänne blogiini tuotteista, jotka eivät ole tehneet minuun niin suurta vaikutusta, että olisin sellaisen ostanut, koska olen halunnut keskittyä vain niihin  tuotteisiin, jotka olen oikeasti ostanut ja joita olen testannut. Ehkä tähän voitaisiin tehdä muutos, vaikka ihan vain hetkeksi. Ihan vain sen vuoksi, jotta saataisiin poistettua se vääristymä, että minä tai muut ostaisivat kaiken, mitän eteen osuu.

Haastankin nyt kaikki lukijat ensinnäkin miettimään jokaisen ostoksensa edessä noita edellä esitettyjä kysymyksiä: "Voinko minä löytää tälle jotain käyttöä? Tarvitsenko minä tätä?". Ja toivon, että kirjoittaisitte blogiinne vähintään kerran, mutta mielellään useammankin kerran ja edes tämän tulevan tammikuun aikana, niistä kerroista, kun vastauksenne oli kieltävä. Eli kirjoittakaa siitä, mitä ette ostaneet ja miksi.

Ehkä tällä saisimme huomiota siihen, ettei ihan kaikkea tarvitse ostaa ja kokeilla. Ja myöskin, ettemme kuluta tuotteita turhaan vain ostamisen ja omistamisen ilosta, vaan mietimme myös omia tarpeitamme. Uskoisin, että Pinjan ostolakko -haaste on edelleen voimassa, mikäli joku haluaa kokeilla sitäkin. Mutta toivoisin, että vähintään jokainen pohtisi edes hieman omaa kulutustaan.

Hyvää uutta vuotta!

8 kommenttia:

 1. Joo totta kai on voimassa! :) Saahan noita harrastaa ihan millon haluaa. Ja kiitos asian esiin nostamisesta! :)

  VastaaPoista
 2. Tää on oikeasti tärkeä aihe. Oon itsekin aihetta miettinyt, mm. sitä, saako mun blogista sen kuvan, että ostelen paljon kaikkea koko ajan (mikä ei mielestäni kuitenkaan ole se todellisuus mun elämässä, niin pienellä budjetilla täällä mennään kuitenkin, ja jos kosmetiikkaan hieman enemmän rahaa laitankin niin tingin sitten esim. kampaamokäynneissä ja vaateshoppailussa). Mä oon mielessäni hiukan miettinyt, että yhden kuukauden voisi pitää ostolakkoa, mikä tekisi varmasti hyvää, mutta kyllä se todella vaikeaa varmastikin olisi. :)

  Mun hankinnat on yleensä ihan tosi pieniä rahalliselta arvoltaan. Mutta kyllähän niistä pienistä 3 euron ostoksista kokonaisuudessaan voi sitten muodostua liiankin iso puro.

  Mä kuitenkin tykkään usein blogeista, joissa ollaan hintatietoisia eikä mennä koko ajan luksusmerkkien perässä. Mä en jaksa uskoa, että jotkut Essien lakat on niin ylivertaisia kuin voisi luulla niiden hehkutuksen perusteella. En toki sellaista ihan hetkeen raski ostaakaan, joten vaikea sanoa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, että on muitakin, jotka miettivät hintaa eivätkä vain juokse merkkien perässä. Yritän aina parhaani mukaan maininta blogissa esiteltyjen tuotteiden hinnat ja olla sen suhteen mahdollisimman läpinäkyvä. Harvemmin kuitenkaan tulee minunkaan ostettua mitään normaaliin täyteen hintaan. Mielestäni ihmisten pitäisi miettiä useamminkin hinta-laatu -suhteita ja sitä saavatko he varmasti rahalleen vastinetta. Blogit ovat hyviä, kun näistä saa tietoa ja kuulee toisten kokemuksia. Mutta joskus törmää niihinkin, jotka vain hehkuttavat jotain kalliita tuotteita täysin epäoleellisten asioiden vuoksi. Minun on ainakin todella usein vaikeaa antaa arvoa pelkästään kauniille pakkaukselle.

   Poista
 3. Tärkeä asia, hyvä kun kiinnitit siihen huomiota!

  Itseäni on alkanut jatkuva ostaminen ajoittain ällöttää, ja olenkin yrittänyt keksiä vaihtoehtoisia tapoja kirjoittaa kiinnostavista tuotteista blogissani ilman että ostan niitä. Viimeksi tämä vain päättyi huonosti James Bond -kynsilakkojen kohdalla, kun kirjoittaessani niistä innostuin itsekin niin paljon, että minun oli pakko ostaa muutama. :)

  Mutta lupaan kuitenkin yrittää, tosi hyvä haaste! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi tosi kiva, jos tämä haaste saisi ihmisiä innostumaan. Minua ainakin kiinnostaisi lukea toisten bloggaajien ei-ostopäätöksistä.

   Poista
 4. No nyt olisi kilometripostaus aiheesta blogissa, kiitoksia haasteesta. :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...