maanantai 4. heinäkuuta 2011

Mikä meni pieleen aurinkoisena päivänä?

Levitin tasaisesti aurinkorasvaa hyvällä suojakertoimella, mutta paloin silti.
-Aurinkorasvaa pitää levittää puoli tuntia ennen aurinkoon menoa, jotta voide ehtii imeytyä kunnolla ihoon. Sen jälkeen rasvaa tulisi lisätä iholle parin tunnin välein ja aina uinnin tai muun kastumisen jälkeen. Aurinkorasvakin kuluu pois aikaa myöten ja sen teho heikkenee, jollei sitä ylläpidetä.

Rusketuin muuten nätisti, mutta paloin vain kehon korkeimmista kohdista.
-Kehon korkeimpia kohtia kuten olkapäitä, nenää ja polvia kannattaa suojata korkeamman suojakertoimen omaavilla tuotteilla kuin muuta kehoa. Jos muualle kehoon levittää 20-suojakertoimella varustettua voidetta kannattaa kehon korkeimpiin kohtiin lisätä 25 tai 30 -suojakertoimista voidetta. Nämä kehon kohdat ovat alttiita auringon säteille aivan eri tavalla kuin muu kroppa.

Olen käyttänyt itseruskettavia tuotteita runsaasti etukäteen, mutta paloin silti.
-Itseruskettavat tuotteet eivät lisää aurinkosuojaa. Ne vain muokkaavat ihon pinnan väriä, eivät oikeasti saa sitä ruskettumaan. Eivätkä ne saa ihoa tuottamaan D-vitamiinia.

Rusketuksestani tuli epätasainen, jotkut kohdat eivät ihostani ruskettuneet juuri ollenkaan.
-Rusketuksen syvyys ja tasaisuus riippuu hyvin pitkälti ihon kunnosta. Kuiva ja kuolleen ihosolukon peittämä iho ei rusketu, mutta se voi palaa. Ihon kuorinta ja huolellinen kosteuttaminen ennen auringonottoa onkin tärkeää, mikäli haluaa tasaisen rusketuksen.

Olin koko päivän varjossa, mutta paloin siltikin!
-Auringon säteet tulevat jopa varjoon, jolloin varjossakin voi palaa. Joskus korkean UV-säteilyn aikaan voi palaa jopa ohuiden vaatteiden läpi. Aurinkosuojaa kannattaa käyttää siis myös varjossa ja ohuiden vaatteiden kanssa.

Kun nyt sitten paloin, onko mitään enää tehtävissä?
-Ihoa kannattaa hoitaa auringolle altistamisen jälkeen erityisen hyvin. Vaikka iho ei olisikaan palanut, se voi silti hyötyä after-sun hoitovoiteista. Nämä hoitovoiteet sisältävät yleensä aloe veraa, joka on hyväksi vaurioituneelle iholle. Aloe vera -tuotteita kannattaa tarjota myös palaneelle iholle. E-vitamiini on tärkeä ihon uusiutumisen kannalta, joten E-vitamiinia sisältävät kosteusvoiteet ovat myös oiva apu palaneen ihon hoidossa.

Pysyttelin kokonaan poissa auringosta, nyt pysyn varmasti terveenä enkä vanhene koskaan.
-Muista kuitenkin tarpeellinen D-vitamiinin saanti. Kalaa ei voi suositusten mukaan syödä niin paljoa, kuin D-vitamiinin tarve vaatisi ja ravinnelisätablettien toimivuudesa on ristiriitaista tietoa. Joidenkin tutkimusten mukaan lisäravinteina nautitut vitamiinit eivät imeydy kehoon samalla tavalla kuin ravinnosta ja ympäröivästä luonnosta saadut vitamiinit. Aurinko on suomalaisten ensisijainen D-vitamiinin lähde. Kalsium tarvitsee D-vitamiinia voidakseen uudistaa luita ja estääkseen osteoporoosia. Ja kaikkihan me vanhenemme joskus. Ihon nuorekkuuden säilyttämisessä tärkeintä on sen kosteudesta huolehtiminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...