perjantai 30. marraskuuta 2012

Vinkkejä hiusten kotivärjäykseen

Aloitan heti sanomalla, etten ole kampaaja tai hiusalan asiantuntija, mutta minulla on monenlaista omakohtaista kokemusta hiusten värjäämisestä kotona ja siihen kokemukseen pohjaten listaan tähän muutamia seikkoja, jotka olen vuosien varrella oppinut. Ammattimaiseen apuun kannattaa silti aina luottaa minua enemmän ja kunnollisen hiusten värjäyksen saa taatusti aina kampaamosta. Jos vähänkin enemmän arveluttaa tai sinulla on ongelmalliset hiukset hoidon suhteen tai niissä on jo pohjalla jotain sävyä, kannattaa ehdottomasti kääntyä ammattilaisen puoleen! Päänahkaongelmien kanssa ei välttämättä kannata värjätä hiuksiaan ollenkaan.
Itse olen aina enimmäkseen vaalentanut hiuksiani muutamia tummia raitoja lukuun ottamatta, joten vaalennusaineet ovat minulle tutuimmat. Mutta olen myös värjännyt erityisesti miesystävieni hiuksia tummemmalla värillä, joten väriaineet ovat myös minulle jokseenkin tuttuja. Mutta aloitetaanpas nyt sitten...
Värin valitseminen:
Markettien hiusvärihyllyjen tarjonta on Suomessa aika laadukasta. Siis ihan oikeasti merkkien välillä ei välttämättä ole kovin suuria eroja, joten ei tarvitse pelätä astuvansa miinaan jonkun tietyn merkin kohdalla. Tietysti pieniä eroja saattaa olla, mutta erot värjäystuloksissa johtuvat yleensä omien hiusten kunnosta niiden hoidosta.
Ensin kannattaa miettiä tarkkaan omat tarpeet. Kuinka paljon haluat hiustesi väriä muuttaa? Jos haluat vain kevyen värin ja kiillon, niin valitse joku kevyt väri. Jos taas haluat värin kestävän pitempään, valitse kestoväri. Sama pätee värin sävyn suhteen. Kaikki vaalennusaineet eivät ole yhtä tehokkaita. Jotkut tähtäävät kylmään sävyyn ja toiset lämpimään. Mieti, mitä sinä haluat.
Laatikoiden takaa näkee usein suuntaa-antavia kuvia siitä, miten väri muuttaa minkäkin värisiä hiuksia. Mutta kuten sanoin jo aiemmin, hiusten laatu saattaa vaikuttaa siihen, miten väri niihin imeytyy ja millaisessa muodossa.
Erityisenä huomautuksena haluan sanoa, että jos sinulla on jo ennestään vaaleat hiukset, mutta haluat vähän kirkastaa niiden vaaleutta, kannattaa miettiä riittävätkö pelkät raidat sen efektin luomiseen. Värjäys ja vaalennus rasittavat aina hiuksia ja päänahkaa, joten sitä ei pitäisi tehdä liikaa tai turhaan.
Värjäykseen valmistautuminen:
Värjääminen kannattaa aina tehdä kylpyhuoneessa, koska mikäli väriä ajautuu jonnekin muualle kuin hiuksiin, se on helpompi pyyhkiä tai pestä pois. Minä itse aina yritän poistaa näkyviltä kaikki ylimääräiset purkit, purnukat ja muut vempeleet ja tekstiilit, jotta väriä ei vahingossakaan ajaudu niihin. Kaikki pinnat on myös helppo pyyhkiä puhtaaksi, kun niiden päällä ei ole muuta kamaa.
Sitten tarvitset avuksesi ainakin yhden pyyhkeen, joka on joko samaa väriä kuin väriaine, jota aiot käyttää, tai sitten on sen verran vanha ja tarpeeton, että sen voi uhrata värien alttarilla. Minä kiedon aina tämän saman väritahraisen ja ikuisuuksia vanhan pyyhkeen hartioilleni ja tarvittaessa pyyhin sen kulmissa väritahroja pois tarpeettomista paikoista. Kylpyhuoneessa on yleensä myös hyvä ilmanvaihto ja tuuletusmahdollisuudet, jotka ovat kemikaalien kanssa tekemisissä ollessa tärkeät.
Muina apuvälineinä pidän useita hiusklipsejä riippuen siitä millaisia alueita olen värjäämässä. Pitkät hiukset on helpompi nostaa ylös värin vaikuttaessa tai sitä levitettäessä, jotteivat hiukset joudu muun toiminnan tielle. Tarvitsen ehdottomasti myös kaksi eri tiheydellä varustettua kampaa. Kannattaa myös varautua hankkimaan muita värjäyksen lisätarvikkeita.
Vaikka värjäyssetin mukana tulee pakollisimmat tarvikkeet, joilla kyllä pärjää, joskus on mukavampaa värjätä kunnon välineillä. Värin levityssuteja saa ostettua useimmista kaupoista. Sellainen on hyvä olla ja jos niitä saa haalittua useamman kokoisia, niin sen parempi. Värjäyskulhoja tarvitaan nykyään enää harvoin, kun värit levitetään suoraan pullosta, mutta joidenkin vaalennusvärien kanssa sellainen voi olla ihan hyvä hankinta. Kunnolliset kumihanskat, jotka sopivat juuri sinun käsiisi, ovat myös erittäin hyvä hankinta.
Ennen värjäyksen aloittamista minä voitelen oman hiusrajan ulkopuolen reilusti vaseliinilla. Se suojaa ihoa ja estää väriä valumasta hiusrajan ulkopuolelle. Jos väriä joutuu vaseliinilla valellulle alueelle, se ei tartu ihoon ja tee siihen inhottavia väriläikkiä tai polta sitä vaalennusaineella. Kannattaa myös poistaa kaikki tarpeettomat korut, kuten korvakorut, kaulakorut ja sormukset. Siihen, että pitääkö hiukset pestä ennen värjäystä vai pitääkö niiden olla likaiset, en oikein osaa vastata. Jotkut värit tuntuvat imeytyvän hiukseen paremmin, jos niissä ei ole mitään ylimääräisiä muotoiluaineita, toiset taas tarttuvat paremmin rasvaisiin hiuksiin. Tässä pitää varmaan ottaa riski ja vain kokeilla itse.
Värjäys:
Kun omat vaatteet (tai paljaat olkapäät) on suojattu pyyhkeellä ja värjäyssetin alle on laitettu suojaksi vaikkapa sanomalehti, voi värin sekoittamisen aloittaa. Tässä ei tarvitse kuin seurata tarkkaan paketissa tulevia ohjeita. Värin testaaminen etukäteen on aina suositeltavaa. Useimmat ihmiset eivät sitä tee, mutta mikäli väristä koituu vaikkapa jotain allergista reaktiota, voi siitä syyttää lopulta vain itseään. Joten, jos mitenkään vain voit ja ehdit, niin testaa väriä niskavilloihisi ennen sen levittämistä koko päähän.
Minä yleensä sudin värin tai vaalennusaineen ensin hiusrajoihin sopivalla sudilla. Suti on tarpeeksi tarkka, kun yritetään saada väriä juuri tietyssä kulmassa hiuksiin. Sitten levitän väriä tasaisesti hiuksiin edeten tyvestä latvoihin. Tässä vaiheessa hieron sitä yleensä pikkuhiljaa käsin hiuksiin ja lopulta hiusten latvoihin saapuessani vedän värin läpi hiuksista vielä kammalla. Joissain kohdissa päätä tiheämmällä ja mualla taas vähemmän tiheällä kammalla.
Väriainetta käyttäessä kannattaa taas ottaa huomioon taas omat tarpeet ja omien hiusten pituus. Yleensä yhden paketin väriaine on tarkoitettu riittämään keskipitkiin hiuksiin, joten jos sinulle on pitkät tai pidemmät hiukset, kannattaa ehkä varautua ostamaan kaksi pakkausta. Mutta jos sinulla on lyhyet tai puolipitkät hiukset, et todellakaan tarvitse koko paketillista väriainetta. Näitä väriaineita ei voi säästää ja käyttää myöhemmin, sillä happi tuhoaa ne ajan myötä pakettien avautuessa. Tarkoitan vain sitä, että koko purkkia ei tarvitse omaan päähän pursottaa, koska se ei ainakaan parannan värjäyksen lopputulosta. Useimmiten väriä jää ylimääräiseksi ja se pitää vain heittää roskiin. Lopulta, kun väri on levitetty tasaisesti ja sitä on tarpeeksi, minä nostan koko tukan hiusklipsillä ylös ja annan olla lopun vaikutusajan  rauhassa.

Värin vaikutusaikaa kannattaa noudattaa. Jos paketissa lukee 20 minuuttia, niin 40 minuuttia ei paranna lopputulosta. Jotkut värit saattavat alkaa muuttua vaikutusajan pitkittyessä tai ne eivät tartukaan kiinni hiukseen kunnolla. Väri ei välttämättä myöskään kehity kunnolla, jos vaikutusaika ei ole tarpeeksi pitkä. Hiuksia vaalennettaessa pitää myös hyväksyä se, että kun vaalennusaine on vaalentanut hiuksia sen kapasiteetin mukaisesti, se ei enää vaalenna niitä vaan ainoastaan vahingoittaa.

Väriaineen annettua vaikuttaa väri pestään pois normaalisti vedellä ja pienellä määrällä shamppoota. Paketin mukana tulevaa hoitoaine kannattaa käyttää. Minulla on puolipitkät hiukset, joten pystyn käyttämään hoitoainetta yleensä kaksi kertaa eli puolet ja puolet kummallakin kerralla. Samalla, kun pesen värjäyksessä käytettyjä välineitä yleensä pesen myös vähiten  tiheimmän kamman ja kampaan hoitoaineen hiuksiini sillä. Annan hoitoaineen vaikuttaa pari minuuttia, sen aikaa kun minulla kestää pestä muuta vartaloani, kunnes huuhtelen sen huolellisesti pois. Minun pitää myös muistaa huuhdella lopulta selkäni ja niskani hyvin, koska joskus hoitoaineet tarttuvat ihoon niillä alueilla ja aiheuttavat hiusten liian nopeaa rasvoittumista tai iho-ongelmia niillä alueilla.Värjättyjen hiusten hoito:

Ensinnäkin värikäsitellyt hiukset kannattaa pitää kosteutettuina, koska väri kuluu nopeammin pois kuivista hiuksista sekä käsitellyt hiukset ovat todella hauraat ja saattavat katkeilla tai mennä hoitamattomina huonoon kuntoon helpommin. Eli värjätyille hiuksille tarkoitetut hoitoaineet ovat hyvä sijoitus sekä myös kosteuttavat hiuksiin jätettävät hoitoaineet (yleensä suihkeet). Olen viime aikoina alkanut kokeilla myös hiusöljyjä, joita voi käyttää tehohoitoina naamioiden tavalla, hoitoaineina, lämpösuojana ja lisä kosteutuksena. Niitäkin kannattaa testata.

Värjättyjä ja erityisesti vaalennettuja hiuksia ei myöskään kannata rasittaa turhaan. Shamppoon pitää olla hellävaraista eikä hiuksia oikeastikaan pitäisi pestä liian usein. Hiuksia ei myöskään pitäisi muotoilla kuumentamalla liian usein, koska se kuluttaa väriä ja vahingoittaa hiusta lisää.Siinä nyt suurin osa asioista, jotka minulle tulevat mieleen. Kyselkää ihmeessä, jos olette vasta aloittelemassa hiusten kotivärjäystä ja teillä on jotain epäselvää!

6 kommenttia:

 1. Saako muuten vaseliinia ostettua ihan marketista? Mietin sellaista isoa purkkia..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muuten tiedä noista isoista purkeista. Mutta ne pienemmätkin rasiat ovat todella riittoisia, koska ei sitä vaseliinia tarvitse kovinkaan paksua kerrosta laittaa.

   Poista
 2. Vaseliini oli minulle uusi juttu ja yleensä sotken aina puoli otsaa väriaineilla kun läträilen niiden kanssa:D Pitääpä kokeilla ensikerralla...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä! Mulle harvoin tulee mitään tahroja kiitos tuon pikku varotoimenpiteen. Vaseliini lähtee iholta poiskin ihan siististi normaalissa pesussa (jollain pesuaineella) eli ei tarvitse pelätä ihon rasvoittumista tai muuta sellaista ikävää jälkiseurausta.

   Poista
 3. Tosi hyvä kirjoitus! :) Kiitos!

  http://vaatetellen.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi. Hyvä, että tykkäsit. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...