keskiviikko 1. elokuuta 2012

Valheiden verkko

Piilomainonta on asia, joka on vaivannut minua jo pitkään täällä blogimaailmassa. Samasta asiasta on puhuttu viime aikona paljon myös YouTubessa, joten ongelma on levinnyt laajalle. Oikeastaan siltä ei voi välttyä enää missään sosiaalisessa mediassa.

Piilomainonnalla tarkoitan nyt kaikkea tuotteiden kehumisesta maksua vastaan ja rahaa kerryttävien linkkien ujuttamisesta teksteihin. Nämä ovat yleensä yleisimmät piilomainonnan tavat blogeissa, mutta voi toki olla muitakin, joihin en ole osannut kiinnittää huomiota.

Selailen usein uusia blogeja toivoen löytäväni jotain mielenkiintoista luettavaa. Harmittavan usein törmään blogeihin, joissa mainostetaan hävyttömästi tuotteita, mutta yritetään esittää mainostuksen olevan aitoa tai rehellistä. Ilmeisesti blogien kirjoittajiin on liittynyt paljon ihmisiä, jotka toivovat tienaavansa rahaa bloggaamisella, mikä on minun mielestäni väärä syy aloittaa blogia. Mainoslinkkien ujuttaminen oman tekstin lomaan on vain jotenkin mautonta ja todella läpinäkyvää.

Olen pyrkinyt pitämään oman suhteeni mainoksiin mahdollisimman selkeänä. Mainokset ovat tuolla blogin laidassa selkeästi havaittavissa mainoksiksi. En saa rahaa yhdestäkään mainoksen klikkauksesta. En ole vielä tienannut senttiäkään mainoksia näyttämällä, ne ovat lähinnä koristeita tällä hetkellä. Mitä blogien kirjoituksiin tulee, en ole myöskään ikinä vastaanottanut ilmaiseksi tuotteita niiden myyjiltä. Minulle ei ole koskaan tarjottu rahaa tuotteesta kirjoittamisesta eikä minulla ole mitään suhteita mihinkään kauneusalan yritykseen. En myy mitään tuotteita.

En voi sietää piilomainontaa enkä näe netin kauneusyhteisössä mitään valheellisempaa kuin tällaisen toiminnan. En lue yhtään blogia, jossa törmään piilomainontaan. Jotenkin ehkä sinisilmäisesti haluan vielä uskoa, että ihmiset tahtovat jakaa omia kokemuksiaan tuotteista netissä aivan omasta vapaasta tahdostaan ja täydeksi omaksi ilokseen. Minulle kaikkein mukavinta on saada keskustella erilaisten ihmisten kanssa täällä ja kuulla kaikenlaisia mielipiteitä ja kokemuksia. Jo pelkkä jakaminen on minulle tarpeeksi. Ehkä olen naivi, mutta en halua  enkä suostu vajoamaan mainosten, julkisuuden ja rahamaailman orjaksi.

7 kommenttia:

 1. Nykyään kyllä alkaa olemaan aika vaikea tietää ketkä saavat tuotteita ilmaiseksi tai rahaa tuotteiden esittelystä.
  Mielestäni on ihan ok, jos bloggaaja joskus saa jonkun tuotteen arvosteltavaksi, jos hän ilmoittaa selvästi, että tuote on saatu ilmaiseksi. Sen kyllä todennäköisesti näkee tekstistä, että onko mielipide sitten aito vai kehuuko kirjoittaja tuotetta vain mainostaaseen.
  Itsekään en kyllä ole mitään saanut ilmaiseksi ja tuskin minulle tarjotaankaan mitään ainakaan lähiaikoina. Yleensähän tuotteita tarjotaan vain blogeille, joilla on jo aika iso seuraaja määrä.
  Täytyy toivoa, että ainakin suurin osa bloggaajista aloittaa bloginsa muiden asioiden kuin ilmaisten tuotteiden toivossa!

  VastaaPoista
 2. Loppujen lopuksi kaikki aina palaa siihen, voiko bloggaajan rehellisyyteen luottaa. Onneksi vielä nykypäivänä ihmiset ovat aina huonoja valehtelemaan, joten piilomainonnan spottaa aika helposti.
  En täysin tuomitse sitä, että vastaan ottaa näytekappaleita yrityksiltä. Kyllä yrityksillekin pitää saada suoda mahdollisuus yrittää löytää uusia tapoja tavoittaa uutta yleisöä. Mutta edelleen palataan siihen rehellisyyteen. Jotkut jattelevat, että hieman paremmat arviot antamalla, yritys voi tulevaisuudessakin lähettää ilmaista tavaraa ja siinä sitä taas mennään... Todella vaikea tilanne eikä loppujen lopuksi edes kaiken sen harmin arvoinen.
  Mutta kyllä tuolla blogiavaruudessa on paljon wanna-be kuuluisia bloggaajia, jotka pienestä lukijamäärästä huolimatta yrittävät mielistellä tiettyjä yrityksiä tai vähintään ujutella kirjoituksiin mukaan niitä rahastavia linkkejä. "Sopivat isänpäivälahjat täältä >>"

  VastaaPoista
 3. Itse perustin blogin lähinnä siksi, että halusin jakaa tuotekokemuksiani muiden kanssa. En voisi kuvitellakaan, että rahasta kehuisin jotakin tuotetta! Näitäkin tapauksia kyllä tulee välillä vastaan, mikä on harmillista, sillä toivoisi ihmisten olevan täysin rehellisiä mielipiteissään :/ Arvostan sitä, että bloggaaja kertoo postauksessa selkeästi, jos hän on saanut tuotteen ilmaiseksi, sillä sitten voin miettiä tekstiä lukiessani, paljonko luotan oikeasti kehuihin.

  Muuten mainostus ei minua hirveästi haittaa, sillä juuri näiden ''tätä tuotetta saa mm. täältä'' linkkien ansiosta olen tutustunut moneen minulle aiemmin tuntemattomaan tuotesarjaan ja tehnyt itselleni mieluisia kauppoja. Jos tuote ei taas kiinnosta minua, jätän yksinkertaisesti linkin painamatta. Kyllä aina löytyy ihmisiä, joita ko. tuote kiinnostaa, niin olkoon linkit sitten heitä varten :)

  VastaaPoista
 4. Toi on niin totta ! :)
  Tykkään muuten todella paljon sun blogista.

  - http://cosmeticsfun.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 5. Itsekin koen hyödylliseksi nuo "click here" linkit. Useimmiten mainospostausten kautta löytyy aivan loistavia tuotteita, joiden olemassa olosta ei aikaisemmin tiennyt mitään. Mutta todellakin arvostan enemmän rehellisiä bloggaajia, jotka ilmoittavat milloin on kyseessä mainospostaus tai että tuotteet on saatu ilmaiseksi.

  VastaaPoista
 6. Siis ihan oikeasti lisätietoa antavat linkit ovat hyviä. Mutta liian usein vain törmää niihin upotettuihin linkkeihin, joiden klikkaamisesta menee merkintä tai suoraa rahaa bloggaajan mainostustilille.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...