Sivut

tiistai 12. marraskuuta 2019

Ajatuksia kosmetiikan loppuun kuluttamisesta

En ole  koskaan tarkoituksella ollut osa "project pan" -yhteisöä, joka tarkoituksella yrittää kuluttaa loppuun tiettyjä kosmetiikkatuotteita. Mutta yritän kosmeetiikassa noudattaa samaa toimintaperiaatetta, kuin keittiössäkin: jos edellinen keksipaketti on vielä kesken, ei saa avata uutta.
Minulla ei ole ollut tapana tehdä kirjoituksia tuotteista, jotka käytän loppuun tyyliin "kuukauden tyhjät" yms. koska jotenkin ajattelen, ettei ketään kiinnosta se, mitä olen käyttänyt loppuun. (Jotkut ovat myös ilmaisseet, että "kuukauden tyhjät" julkaisuista tulee paha mieli, kun miettii sitä, mitä muoviroskaa ihmiset heittävät kuukausittain roskiin.) Saatan kuitenkin tulevaisuudessa näyttää kulumisen muodossa sitä, miten paljon olen jotain käyttänyt osoituksena siitä, kuinka paljon olen kyseisestä tuotteesta pitänyt. Aika näyttää...
Olen kuitenkin seurannut meikkiyhteisön keskustelua siitä, miten onnistuneita nämä loppuunkulutus ja ostolakko -projektit ovat olleet kellekin. Törmäsin ihmisiin, jotka sanoivat, että loppuunkulutus teema ajoi heidät ostamaan vain lisää tuotteita, koska piti olla näyttöä siitä, että tuotteita kuluu ja edellisten tyhjien tilalle piti aina saada uudet käyttetävät tuotteet. Ja koko noidankehä tietenkin johti epäterveelliseen kulutuskulttuuriin ja turhiin ostoksiin - pahimmillaan myös suuriin luottokorttivelkoihin. Olin kyllä aiemmin kuullut, että joillekin tarve esitellä jatkuvasti uusia tuotteita blogissa ja vlogissa johti ostoskierteeseen, mutten ollut koskaan ajatellut, että loppuunkäyttöaihe voisi ajaa samaan kierteeseen.
Toinen mielenkiintoinen asia, johon törmäsin oli kuluttamisen ajan laskeminen. Tarkoitan siis, että osa meikkaajista, jotka haluavat eroon haitallisesta ostoskierteestä laskevat mielessään, kuinka kauan kestäisi käyttää loppuun kaikki se, minkä he jo omistavat. Tietenkin pitäisi ottaa huomioon se, että kosmetiikka ei kestä ikuisesti ja jo parissa vuodessa voi sanoa, että suurin osa omistamasta kosmetiikasta on vanhentunut. Mutta mikäli laskee pelkkää "kuinka kauan kestää käyttää tämä loppuun" laskua, tulokseksi voi saada kymmeniä vuosia, jos omistaa paljon samaa tuotetta. Joku nainen oli laskenut omistavansa sadan vuoden edestä huulipunaa.
Yritin löytää sitä meikkilaskuria netistä, mutta mitään suoraa laskuria tai laskuyhtälöä en onnistunut löytämään. Löysin kyllä useita ihmisiä, jotka olivat päättäneet alkaa kokeilla, paljonko he voisivat kuluttaa meikkiä yhden vuoden aikana. Eräs naisryhmä oli suorittanut joitain laskelmia ja arvioineet tietyn meikkimäärän kuluvan vuoden aikana, sitten he alkoivat kuluttamaan kyseisiä tuotteita. Kokeilun tuloksena oli lopulta se, että heillä meni 15 kuukautta päästä valituissä tuotteissa puoleen väliin. Eli heidän vuosikulutusarvionsa olivat olleet täysin väärässä.
Jotkut ovat myös ostolakkonsa yhteydessä laskeneet, kuinka paljon he olisivat kuluttaneet kosmetiikkaan, jos eivät olisi olleet ostolakossa ja saaneet ostaa kaiken, mikä mieleen tulee. Näistä on kuitenkin hankalaa laskea todellista arviota, koska tekemättömiä asioista on vaikeaa laskea tarkasti. Voiko olla ihan varma, että olisi ostanut kaiken, mitä teki mieli? Helpointa on varmaan vain katsoa omaa pankkitiliä ja katsoa, mitä sinne on jäänyt talteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...