tiistai 29. maaliskuuta 2011

Hiusten kasvatuksesta

Jokaisen hiustenkasvun nopeudesta määräävät geneettiset tekijät, joihin ei voi ulkoisin avuin vaikuttaa. On kuitenkin muutamia juttuja, joita voi tehdä itse edistääkseen hiusten kasvua. Keskimääräinen hiusten kasvun nopeus on noin 2-3cm kuukaudessa.

      Tärkeintä on pitää hiukset hyvässä kunnossa. Ei ole järkevää kasvattaa tukkaa, jos lopputulos on kuitenkin karhea, kiilloton ja huonokuntoinen. Kannattaa keskustella kampaajan kanssa, jotta löytää itselleen sopivan ammattilaisten suositteleman shamppoon ja hoitoaineen. Päänahan terveenä pitäminen on myös tärkeää. Hilseongelmat eivät ole ainoastaan kiusallisia, mutta kertovat myös siitä, että päänahka ei voi hyvin. Rasvaisen tukan peittäminen hatuilla pitkiksi ajoiksi estää päänahkaa hengittämästä ja heikentää hiustuppien terveyttä. Hiustuppi on ihon alainen osa, josta hius kasvaa. Hiuksia pestessä pitää muistaa myös, ettei hankaa hiuksia pyyhkeellä kuivaksi, vaan painelee pyyhkeellä liiat vedet pois. Hankaaminen vaurioittaa hiuksia ja katkoo niitä. Hiuksia ei pitäisi myöskään harjata ennen kuin ne ovat 70% kuivat, sillä märän tukan harjaaminenkin katkoo hiuksia.

      Säännöllinen hiusten leikkuu edistää myös hiusten hyvinvointia, sillä leikkaamalla poistetaan jo huonoksi mennyt hiuksen latva. Huonojen hiusten osien leikkaaminen myös keventää kampausta ja saa tukan näyttämään paksummalta. Rasittunut ja huonokuntoinen latva altistaa muutakin hiusta rapistumaan ennen aikojaan, minkä vuoksi säännöllinen tukanleikkuu on myös tärkeää. Yksittäisen hiuksen voi ajatella olevan kuin naru, joka purkautuu päästään, jos sitä ei siistitä säännöllisin väliajoin.

      Hyvä kuumuudelta suojaava hoitoaine on myös ehdoton hankinta, jos käyttää paljon kuumia hiusmuotoiluun tarvittavia välineitä. Hoitoaine ei ole tärkeää vain suoristusrautaa tai kiharrinta käytettäessä, vaan pitää muistaa suojata hiukset myös hiustenkuivaajalta.

      Kuumuuden haitallisuudesta huolimatta lämpö on puolestaan hiusten kavattajan ystävä. Lämpö edistää hiusten kasvua aktivoimalla hiustuppea. Lämpö ja kuumuus poistavat hiuksen luontaisia öljyjä. jolloin lämmölle altistuessaan hiustuppi alkaa erittää näitä öljyjä enemmän ja kuten myös uutta hiusta.  Verenkiertoa ja aineiden liikkumista päänahassa voi edistää lisäksi hieromalla päänahkaa. Päänahkaa voi hieroa pyörittelemällä sormenpätä koko pään alueella niskasta ylös ohimoille ja päälaelle.

      Urheilu edistää osaltaan myös hiusten kasvua. Urheillessa ihon huokoset aukevat puhdistuakseen epäpuhtauksista. Keho alkaa muutenkin kuntoilun myötä uudistua nopeammin, aineenvaihdunta lisääntyy, iho uusiuutuu ja haitalliset tai tarpeettomat aineet poistuvat kehosta. Tämä saa myös hiustupen työskentelemään entistä kovemmin.

      Stressi voi aiheuttaa hiusten lähtöä, mikä ei tietenkään edistä hiusten kasvamista pitemmiksi. Tästä syystä urheilun ja kiireisen elämän vastapainoksi täytyy muistaa levätä tarvittavasti. Lepo edistää muutenkin kehon eri osien uusiutumista.

      Lopuksi mainittakoon, että ulkoisten apujen lisäksi on hyvä syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Ravinto, joka sisältää tarpeellisia vitamiineja ja hivenaineita, edistää hiusten kasvun lisäksi myös kynsien kasvua ja ihon uusiutumista. Tärkeimpiä vitamiineja hiusten kasvun kannalta ovat E-vitamiini, B-vitamiinit (eritoten biotiini), kalsium ja D-vitamiini. Joitain näitä vitamiineja voi ottaa lisäravinteina tabletteina ja muina tuotteina, mutta täytyy pitää mielessä, ettei vitamiinien liikasaanti edistä hyvinvointia. Keho voi hyödyntää vain tietyn määrän vitamiineja ja kaikki sen määrän jälkeen menee hukkaan ja, joko poistuu kehosta tai kasautuu elimistöön riippuen siitä, onko kyseessä vesiliukoinen vai rasvaliukoinen vitamiini.

      Kaikesta tästä huolimatta on kuitenkin turha odottaa mitään ihmeitä. Hiusten kasvu tapahtuu joka tapauksessa luonnollisissa mittasuhteissa ja geenien sallimissa rajoissa. Pienikin kasvun edistäminen voi tosin olla pitkän ajan kuluessa merkittävää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...