Sivut

maanantai 5. lokakuuta 2020

Mitä on Curly Girl?

 Hei kaikki! toivottavasti kaikilla on asiat jotenkuten hyvin yleisestä tilanteesta huolimatta. Olen itse seilannut etä- ja lähityön välillä, lomautuksesta ylitöihin eikä missään tunnu olevan mitään logiikkaa. Mutta syy sille, miksi en ole kirjoitellut vähään aikaan tänne, on että olen tehnyt kenttätutkimusta curly girl metodiin. Kiinnostuin aiheesta viime keväänä. Lumouduin hiusmuodonmuutoksista, joilla ihmiset olivat loihtineet piikkisuorat hiuksensa ihanaksi kiharapilveksi. Aloin pohtia, voisiko sama metodi sopia minullekin. Mutta ensin minun piti selvittää: Mitä curly girl metodi edes on? Tutkimukseni ovat koostuneet loputtomista tunneista youtube tutorial videoita, tuote-esittelyitä, yleistä lukemista ja myös seassa on myös käytännön kokeiluja, paljon käytännön kokeiluja. 

Nopea vastaus kysymykseen "mitä curly girl on?" on että se on pari vuosikymmentä vanha kirja, jossa neuvottiin hoitamaan kiharia hiuksia tietyllä tavalla, joka poikkeaa voimakkaasti tavallisesti ihmisten jokapäiväisestä hiustenhoidosta. Lyhyt listaus curly girl metodista olisi: -Välttele sulfaattia, silikonia ja alkoholia hiustuotteissa. Älä muotoile hiuksia kuumalla. Käytä paljon kosteuttavia tuotteita jne. Minusta tuntuu, että tästä aiheesta on kirjoitettu blogeissa jo ihan kyllästymiseen asti. Suuri osa kiharahiuksisista ihmisistä ei kuitenkaan noudata curly girl metodia eikä se ole välttämätön tapa hoitaa kiharia hiuksia. Ja jäi paljon kysymyksiä, joihin minä koin, etten löytänyt vastausta näistä curly girl metodia käsittelevistä postauksista, joten päätin tutkia itse ja nyt olen valmis jakamaan löydökseni.

Eniten minun mieltäni kaivoivat kysymykset: Kenelle curly girl metodi sopii? mistä tietää, että voisi kokeilla hiusten kiharaksi muotoilua? Miten käytännössä voi kokeilla hiusten kiharaksi muotoilemista?

Ensinnäkin palataan perusasiohin. Miksi curly girl metodia suositellaan? eivätkö hiukset kiharru muuten? Curly girl metodin tarkoitus on käsitellä hiuksia mahdollisimman hellävaraisesti ja palauttaa hiuksen luonnollinen tila. Monissa hoitoaineissa ja muotoilutuotteissa on paljon silikonia, joka tekee hiuksista sileän tuntuiset ja rentouttaa hiuksen muotoa. Mutta silikoni kerääntyy hiuksiin, estää hiuksen luonnollista öljyä imeytymästä hiukseen ja estää hiusta muotoutumasta luonnolliseen muotoonsa. Poistaakseen silikonikertymät tukastaan ihmiset käyttävät sulfaatteja sisältäviä shampoita, jotka kuivattavat hiusta ja kuiva hius on eloton ja kiilloton ja se pakottaa ihmisiä käyttämään lisää silikonia ja kierre on valmis. Kaikki curly girl metodissa on siis tarkoitettu palauttamaan hiukset luonnolliseen tilaansa tai säilyttämään ne siinä.

Hius voi toki kihartua tai mennä laineille ilman curly girl metodia, mutta ajatus on, että mitä paremmassa luonnollisessa kunnossa hiukset ovat, sitä paremmin ne menevät itselleen luonnolliseen muotoonsa. Kuivaksi käsitellyt hiukset eivät kiharru ainakaan kovin hyvin. Tästä syystä monet curly girl metodin aloittajat leikkaavat ison osan hiuksistaan pois. Oletus on, että suorat hiukset ovat ehkä suorat vain, koska ne ovat niin vaurioituneet, etteivät ne palaa enää luonnolliseen muotoonsa. 


Curly girl metodissa on paljon hyviä vinkkejä, jotka tekevät hyvää kenen tahansa hiuksille. Myös suorahiuksisille olisi hyödyllistä käsitellä hiuksiaan mahdollisimman hellävaraisesti. Jokaiselle olisi hyväksi olla käyttämättä kuumia muotoiluvälineitä tai olisi hyväksi kuivata hiukset hellävaraisilla pyyhkeillä. Mutta on myös hiustyyppejä, joille ei suositella curly girl metodin tiukkaa noudattamista. Esimerkiksi laineilevat hiukset rasvoittuvat helpommin kuin kiharat hiukset ja rasvoittuviin hiuksiin kerääntyy ei toivottua ainesta nopeammin (muotoiluaineet sekoittuvat päänahan rasvoihin jne.) eikä näitä aineita saa hiuksista pois tarpeeksi hyvin muuten kuin sulfaatillisilla shampoilla. Eli laineilevat hiukset tarvitsevat sulfaattia edes silloin tällöin. Ja monet käyttävät alkoholia sisältäviä tuotteita, koska alkoholi haihtuu tuotteesta jo sen levityksen hetkellä. Myös silikoneista ollaan montaa mieltä, koska osa niistä ovat vesiliukoisia eli ne lähtevät pesussa pois.

Curly girl metodi ei siis muotoile hiuksia kiharaksi, vaan auttaa pitämään huolta hiuksista hellemmin. Miten hiukset sitten muotoillaan kiharoiksi? no on joitakin kihartavia voiteita, jotka auttavat, mutta nekään eivät muuta piikkisuoria hiuksia kiharaksi. Ajatus on, että hiuksen annetaan itse mennä kiharalle tai laineille suoraksi muotoilemisen sijaan. Ihmiset usein huomaamattaan harjaavat hiuksiaan ja föönaavat niitä suoriksi, jos tätä ei tehdä, hiukset saavat kuivua luonnolliseen muotoonsa. Tietyillä tekniikoilla voidaan tehostaa luonnollisen muodon löytymistä. Näitä tekniikkoja ovat hiusten rutisteleminen ja ploppaaminen ja kuivaaminen diffuusorilla. 

Jos koet, että sinulla voisi ehkä olla piilokiharat, mutta et tiedä, mistä aloittaa, pohdit varmaan: Mistä edes tietää, että minulla on piilokiharat? Voit kokeilla hiustesi luonnollista muotoa niiden ollessa märkänä vastapestyinä. Pese hiukset hyvin, älä harjaa niitä, älä kuivaa niitä pyyhkeillä, älä laita niihin välttämättä mitään muotoiluainetta. Sen jälkeen puristele niitä hellästi vasten päätä. 


Jos hiuksiin alkaa muotoutua laineita, onneksi olkoon: hiuksesi ovat taipuisat ja niihin voi muotoutua kiharoita. Jos ne pysyvät suorana, joko hiuksesi ovat vain luonnostaan suorat tai sitten ne ovat niin huonossa kunnossa, etteivät ne kiharru. Voit kokeilla kosteuttaa hiuksia kosteuttavilla hoitoaineilla ja puristella niitä uudestaan. Taipuisiin hiuksiin voi levittää kihartumista tukevia muotoilutuotteita oman mielensä mukaan sillä periaatteella, että mitä tiukemmin kihartuvat hiukset sinulla on sitä paksumpia tuotteita voit käyttää. 

Suurin haaste kiharissa hiuksissa ei välttämättä ole hiusten kiharaksi saaminen, vaan niiden kiharana pitäminen. Usein hiukset pitää totuttaa kihartumiseen ja totuttamisessa voi mennä kuukausia. Monet luovuttavat, koska eivät kehtaa näyttäytyä sekavan tukan kanssa julkisilla paikoilla. Monille viimeaikojen karanteeni antoi hyvän mahdollisuuden kokeilla hiusten kihartamista ihan rauhassa ajan kanssa. Tärkein tarkoitus hiustenmuotoilutuotteilla on kiharoiden säilyttäminen hiuksissa - ei hiusten kihartaminen. Mitä pitempään hiuksia harjoittaa kihartumaan, sitä pitempään kiharat yleensä säilyvät. Parhaimmillaan hiukset saa pysymään kiharana monta päivää.

Mitä tarvitaan hiusten kiharaksi muotoilemisen aloittamiseen? Yleinen kokemus on, että harrastukset aloitetaan ostamalla siihen sopivat välineet. Monet curly girl aloittelijat ostavat suuren läjän hiustuotteita ja kokeilevat pikkuhiljaa, mikä niistä toimii itselle. Jos olet kuitenkin aloittelija, neuvoisin aloittamaan hiusten kunnon hoitamisesta eli hankkisin omille hiuksille sopivat naamiot tai tehohoitoaineet. Kuiva hius tarvitsee kosteutusta ja heikko käsitelty hius tarvitsee keratiinia. Netissä on ohjeita sen selvittämiseen kumpaa tarvitsee omille hiuksilleen. Ennen kuin hiukset ovat tottuneet kihartumaan, voi olla parempi aloittaa hiuksilla kevyistä muotoilutuotteista mutta voimakkaasti hiuksia paikallaan pitävistä aineista. Kihartavat voiteet ja rasvat sopivat tiukasti kihartuville hiuksille. Aloittelijan voi olla parempi panostaa mousseen, jellyyn tai shouffleeseen sekä lopulta hiusgeeliin. Geelillä hiusten muotoilu viimeistellään. 

Mitä hyötyä tai iloa hiusten kiharoiksi muotoilusta sitten voi olla? Ensinnäkin kuten aiemmin jo sanoin, hiuksista paremman huolen pitäminen sopii ihan kaikille. Joillekin se myös yksinkertaistaa ja helpottaa hiusten jokapäiväistä muotoilua. Kiharaksi muotoilun aloittaminen voi aluksi tuntua työläältä kaikkine tuotteineen. Mutta pitemmällä tähtäimellä taipuisien hiusten kanssa voi olla helpomaa elää. Suoraksi muotoillut hiukset alkavat näyttää likaisilta huomattavasti nopeammin ja likaisina niistä tulee elottomat. Taipuisat hiukset taas näyttävät elävämmiltä. Monet ovat myös kokeneet, että sen jälkeen, kun he ovat alkaneet muotoilla hiuksiaan niiden luonnolliseen muotoon, on tullut enemmän sinuiksi itsensä ja hiustensa kanssa. Yllättävän monilla ihmisillä on hiuksiin liittyviä ulkonäkökriisejä ja ulkonäköön liittyvä masennus on todella yleistä. Melkein mikä tahansa, mistä tulee parempi olo, voi olla tekemisen arvoista.

Ajattelin vielä kirjoittaa omista kokemuksistani kiharaksi muotolun kanssa, mutta teen sen todennäköisesti tuonne englanninkieliselle puolelle blogia. Toivottavasti tästä oli kuitenkin iloa jollekin :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...