Sivut

tiistai 21. huhtikuuta 2020

Karanteenikatumuksia

Kuten monen muunkin näinä päivinä, niin myös minunkin on tullut luettua paljon enemmän uutisia, kolumneja, mielipidekirjoituksia ja blogitekstejä kuin aikaisemmin. Ihmiset ovat yleisesti kodeissaan - osaa tyytyväisesti mutta osa kokee olevansa jumissa. Ja jumissa olessa alkaa miettimään kaikkia elämänvalintojaan ja ehkä jopa katumaan joitain niistä.
Olen huomannut ihmisten avautuvan monenlaisista katumuksista, mutta kolme yleisintä nousee useimmin esiin. Päätin koota ne kolme suurinta tähän ja sanoa niistä oman mielipiteeni.
Elämänvalinnat, joita ihmiset katuvat karanteenissa:
1. Parisuhde
Monet ihmiset ovat alkaneet katua omaa parisuhdettaan karanteenissa. Oma kumppani ei ehkä olekaan 24/7 maailman ihanin, huomaavaisin, hienotunteisin ja ystävällisin ihminen. Osa oravanpyörässä juossut ihminen joutuu tutustumaan omaan  pitkäaikaiseen kumppaniinsa uudelleen ja ikävä kyllä saa huomata, että oma kumppani ei miellytäkään itseä enää yhtään. Joissain maissa on jo huomattu, että avioerohakemukset ovat lisääntyneet enemmän kuin yleisinä erosesonkeina. Ja kyllä, on olemassa avioerosesongit: ne ovat joululoman ja kesäloman jälkeen. Karanteeni on kuin olisi oikein alhaisen budjetin pitkällä lomalla. 
Omakohtaisesti minun voin vain sanoa, että onneksi erosin edellisestä kumppanistani ennen tätä karanteenia ja muutin omilleni, muuten tästä olemisesta ei olisi tullut yhtään mitään. Joten ymmärrän parisuhteensa katujia.
2. Oma koti
Kun on vihdoin aikaa oikein kunnolla viettää omassa kodissa, alkaa huomata asioita, joita ei ehkä ole aiemmin huomannut. Ikkunoista ei ehkä näykään paras mahdollinen maisema, naapurit ovat ihan hanurista, tämä seinän väri näyttää kamalalta keskipäivän auringossa, sohva on todella epämukava... ja ennen kaikkea open concept avoin tila ei olekaan kaikkein mukavin oleskelutila. Ihmiset remontoivat kotejaan avoimmiksi, kun ensinnäkin se oli muotia ja toiseksi ei oikein tiedetty, mitä halutaan. Olen vahvasti sitä mieltä, että ihmiset, jotka eivät oikein tee kunnollisella keittiöllä tai kunnollisella ruokailuhuoneella tai kunnollisella olohuoneella yhtään mitään, yhdistävät ne yhdeksi tilaksi ja sanovat, että se on nyt trendikästä ja monikäyttöistä. Nyt sitten kun haluaisi syödä rauhassa tai istua sohvalla rauhassa, niin avoin tila kaikuu pienimmästäkin metelistä eikä asuinkavereita pääse pakoon. 
3. Minimalismi
Myönnän olen tämän kevään ollut erittäin kiinnostunut minimalismista ja sen kaikista eri muodoista. Minimalismin sateenvarjon alle mahtuu kaikenlaista liikettä roskan vähentämisestä, käytännöllisyyteen ja äärimmäiseen minimalismiin, jossa pyritään vähentämään tavaran määrää mahdollisimman harvaan. Parhaiten äärimmäisessä minimalismissa ovat "onnistuneet" ne, joilla on vain yksi kappale jokaista tavaraa tai käyttävät yhtä tavaraa mahdollisimman moneen asiaan. Jotkut ihmiset ovat käyneet läpi Mari Kondon ja lentoemosiivouksen ja sitten löytäneet minimalismin ja todenneet että NYT tämä ratkaisee kaikki minun elämässäni olevat ongelmat. Ja innoissaan heittäneet pois kaikki ylimääräiset tavarat, koska mitä sitä nyt kotonaan tarvitsee, kun koko elämä on tuolla ulkona ja voi kokea kaikenlaista ja tehdä kaikenlaista hienoa siellä. Ja nyt... ei voikaan. Ja nämä ääriminimalistit toivovat, että olisi nyt tullut jätettyä JOTAIN omaan kotiinkin.
Ja sitten analysoin toisten elämää, koska minulla on vahva teoria, miksi ihmiset päätyvät tällaisiin tilanteisiin uudestaan ja uudestaan. Ostetaan uusi koti ja vuoden elämisen jälkeen todetaan, ettei tämä ollutkaan yhtään hyvä. Tehdään remontti ja kadutaan sitä hetken päästä, kun mikään ei vastaakaan sitä, mitä olisi oikeasti tarvittu. Erotaan, kun parisuhde ei toimikaan jne jne jne. Koska ihmiset eivät ajattele, ennen kaikkea ajattele sitä "millainen ihminen minä olen - rehellisesti, mitä minä käytän ja mitä minä tarvitsen? millaiset asiat  toimivat juuri minulle?" Sen sijaan mietitään, onko tämä nyt trendikästä ja kenet saan kateelliseksi tästä? Ja sellaisia me ihmiset olemme, ei ollenkaan loogisia, toimimme täysin tunteiden vietävänä. Loogisen päätöksen tekeminen ja loppuun saattaminen on paljon vaikeampaa kuin tunteen ajaman päätöksen. Ja siltä minusta vahvasti tuntuu.
Mutta miten on:
Onko jotain elämänvalintoja, joita te olette karanteenissa alkaneet katua?

2 kommenttia:

  1. Hetken kaduin ammatinvalintaani, sillä olen sellaisella alalla, jossa on kohdattava ihmisiä, jotka eivät aina osaa ajatella kanssaeläjien parasta. Olen siis ihan face to face työssä ja hetken koronariskit pelottivat. Työkuorma alalla myös lisääntyy kaikenlaisissa poikkeustiloissa. Mutta lopulta sain pääni kasaan ja jaksan ajatella, että kyllä sitä yhden kevään vaikka päällään seisoo. Parisuhde ja koti sen sijaan nousivat kohdallani vieläkin suurempaan arvoon kuin normisti, sillä ne ovat olleet se toimiva ja elvyttävä ankkuri tällä hetkellä.

    VastaaPoista
  2. Voi ei, mutta uskon, että moni muukin tällä hetkellä toivoisi olevansa toisella alalla syystä tai toisesta. Kaikki eivät tosiaan voi olla etätöissä ja joillakin on koko työpaikka uhattuna taloustilanteen heikkenemisestä johtuen (minä). Onneksi tosiaan en ole enää epätyydyttävässä parisuhteessa ja perhesuhteet ovat hyvällä mallilla. Ystäviinkin tulee pidettyä yhteyttä säännöllisesti, vaikkei voikaan nähdä.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...