Sivut

lauantai 28. joulukuuta 2019

Miten kävi ostolakolle 2019?

Koska vuosi alkaa tulla päätökseensä, uskallan katsoa taaksepäin marraskuun alusta alkanutta ostolakkoani. Tavoitteena oli siis olla ostamatta mitään muotiin tai kauneuteen liittyvää ihan vain sen takia, että niitä tuli ostettua syys-lokakuussa aivan tarpeeksi ja jossain vaiheessa piti saada luottokorttilaskut maksettua. Enkä edes tarvitse mitään! 
Tarkoituksella halusin ajoittaa ostolakkoni joulua edeltäviin alennusmyynteihin, jotta en ostaisi niistä mitään ylimääräistä tähän hätään. Yllättäen se tekikin hieman tiukkaa olla ostamatta mitään näistä alennusmyynneistä, mutta pystyin siihen, koska olin niin jo etukäteen päättänyt. Hieman helpotti myös se, että sain valita itselleni läheiseni puolesta joululahjan ja se meni tähän kauneusosastoon. 
Yritin aluksi keskittyä siihen, kuinka paljon säästäisin rahaa, jos en ostaisi mitään. Totuus on se, että käytännössä en onnistunut säästämään mitään, koska loppuvuodesta meni niin paljon muita laskuja maksuun, että rahaa ei kertynyt pankkitilille yhtään. Mutta positiivista on se, että ainakaan laskuja ei kertynyt yhtään lisää.
Loppujen lopuksi ostamattomuusahdistukseen auttoi se, että keskityin siihen, kuinka paljon minulla jo on tavaraa odottamassa käyttöä. Olen yhä enemmän ja enemmän kallistumassa siihen ajattelutapaan, että kosmetiikka on kuin elintarvikkeita - se vanhenee käyttökelvottomaksi. Myös sellaiset tuotteet, jotka eivät välttämättä muuta koostumusta, ulkonäköä tai hajua, keräävät itseensä ajan saatossa bakteereja ja muuttuvat haitallisiksi. Ei ole mitään järkeä kerätä tavaraa vanhentumaan, vaan yrittää saada niistä käytössä mahdollisimman paljon irti.
Toinen asia, jonka ymmärtäminen ja muistaminen on auttanut ostolakossani, on se fakta, että uutta tavaraa tulee koko ajan. Jos näen jonkun mielestäni mielettömän hyvän kosmetiikkatuotteen ja ajattelen, että juuri se sopisi minulle, todennäköisesti myöhemmin tulee jotain muuta yhtä hyvää. Aina tulee uusia tuotteita ja aina tulee uusia alennusmyyntejä. Mitään ei oikeastaan mene ohi tai sivu suun.
Hieman kutittelisi mieltä ostaa joitakin tuotteita heti tammikuussa, mutta toisaalta haluaisin jatkaa ostolakkoani, ihan vain periaatteesta, ja tietenkin tavoite OLI säästää rahaa. Minulla on muutamia pieniä juttuja, joita tavallaan tarvitsisin, kuten tyhjät meikkipaletit, joihin kerätä irtoluomivärit. Lisäksi tarvitsisin lisää kierreponnareita. Ponnarilakosta oma päivityksensä myöhemmin...
Toistaiseksi en tiedä, milloin ostolakkoni lopetan, mutta olen ihan tyytyväinen siihen, miten kaikki tämän syksyn aikana meni.

2 kommenttia:

  1. Hyvä pointti, että aina tulee jotain uutta. Mikään nykyinen ei ole niin kovin ainutlaatuista, että sitä omassa kaapissa kannattaisi seisottaa, jos ei vielä ole tarvetta. Kun oli enemmän jemmoja, oli tosi mälsää huomata niitä uudempia uutuuksia kun itsellä vielä oli niin monta jo vanhalta tuntuvaa tuotetta käytettävänä ensin. Koitan ajatella nykyään, että uutuuksista voi nauttia testailemalla tai haaveilemalla niitä, ei kaikkea tarvitse heti omistaa. Ja jos jokin tuote ei ole enää olemassa, kun myöhemmin haluaisinkin sen ostaa, pysyn silti hengissä kun niitä muitakin uutuuksia varmaan on jo ilmesynyt sillä välin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja aina tulee jotain uutta, josta haaveilla ja jonka ostaminen kutkuttaisi mieltä ja jää muka harmittamaan, jos sitä ei saa. Sitä tavaraa tulee koko ajan markkinoille lisää :D vanhat unohtuvat ja uudet saavat taas kaiken huomion.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...