Paula Abdul on tehnyt Avonin kanssa rintasyöpätietoisuuskuukauden kunniaksi musiikkivideon muistuttamaan kaikkia naisia tarkistamaan omat rintansa säännöllisin väliajoin rintasyövän varalta. Aikainen havainto voi pelastaa hengen. Lisäksi rintoja pitää tarkkailla mammografioiden välillä, pelkkä mammografia ei riitä, vaikka siinä kävisikin kerran vuodessa (mitä suositellaan yli 50-vuotiaille naisille ja niille naisille, joilla rintasyöpää on esiintynyt jo aikaisemmin suvussa).
Video on aivan ihana ja suosittelen katsomaan sen läpi kerran. Videolla esiintyy myös Paulan sisko Wendy, jolla on todettu rintasyöpä.
Halusin kuitenkin tuoda esiin pari seikkaa, joita ihmiset eivät rintasyövästä tai syövästä yleensä puhuesseen usein ota huomioon. Toivottavasti edes joku ottaisi näistä onkeensa:
- Rintasyövänvastaisessa mainonnassa käytetään usein slogania "Pelastakaa tytöt", jolla tietysti viitataan rintoihin tyttöinä, kuten myös naisiin yleisesti. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, etteivät naisen rinnat määritä naista. Jos on turvallisempaa elää ilman rintoja ja poistattaa ne riskitekijöinä, niin se kannattaa tehdä. Joten "V*tut tytöistä - pelastakaa itsenne!" Oma terveys ennen kaikkea ja nainen on nainen myös ilman rintoja.
- Kuten jo edellä todettiin näissä mainoksissa otetaan usein vain naiset huomioon. Mutta ikävä tosiasia on se, että myös miehet voivat sairastua rintasyöpään. Joten miehet tarkkailkaa tekin itseänne (tiedän, ettei tätä blogia lue ketään miestä, mutta naiset levittäkää sanaa rakkaimmillenne).
- Pink Ribbon keräyksiin ei kannata hurahtaa ihan koko lompakolla. Vaikka nauha toimiikin erittäin hyvänä symbolina tietoisuuden lisäämisessä ja kaikki raha on aina eduksi, ei pinkki nauha keräys kuitenkaan ole täysin suoraviivainen tuki taistelussa rintasyöpää vastaan. Tämä keräys ei nimittäin ole voittoa tavoittelematon yhdistys, vaan ainoastaan 20% kerätystä rahasta menee syöpätutkimuksen edistämiseen. 80% kerästystä rahasta menee organisaation ylläpitoon. Pelkästään Pink Ribbon -liikkeen johtaja tienaa melkein miljoona dollaria vuodessa keräyksen avulla. Siitä huolimatta onhan tuokin raha suuri määrä ja auttaa varmasti monia. Jos kuitenkin haluaa tehokkaammin auttaa syöpäsäätiöitä, kannattaa niille lahjoittaa rahaa suoraan oheistuotteiden ohitse. (Movember tapahtumien kohdalla tilanne on vielä epäselvempi kuin pink ribbon keräyksen, ei ole varmaa meneekö mikään osa lahjoituksista todella syöpäjärjestöjen eduksi.)
- Sitten tulee ehdottomasti vaikein asia sisäistää, ennen kuin on itse kohdannut tämän asian omassa elämässään. Useat syöpäsairaat eivät nimittäin pidä nimityksestä "taistelu syöpää vastaan". Taistelu kuulostaa nimittäin paljon reilummalta, kuin syövän kanssa eläminen todellisuudessa on. Syöpä on sairaus, joka voi jokaisella ihmisellä olla erilainen. Toiset selviävä siitä ja toiset eivät, vaikka mitä tekisivät. Jos syöpä on erittäin pahanlaatuinen, siihen ei voida potilaan asenteella auttaa. Tästä syystä syöpätaistelu tai syövästä selviytyjät tai syövän voittaminen ovat termeinä sellaisia, jotka voivat loukata monia syövän uhreja ja heidän omaisiaan. Meidän pitäisi käyttää hieman neutraalimpia käsitteitä, kuten syöpädiagnosoitu, syövän läpikäynyt tmv. Movember on myös ajatuksena monia eturauhassyöpäpotilaita kohtaan loukkaava, koska useat säteilyhoitoa vastaanottavat miehet eivät esimerkiksi voi kasvattaa viiksiä tai partaa. Tällöin muiden ns. terveiden miesten viiksivillitys voi myös tuntua pilkkaavalta tai ivaavalta itse syöpäpotilasta kohtaan.
"Jos on turvallisempaa elää ilman rintoja ja poistattaa ne riskitekijöinä, niin se kannattaa tehdä."
VastaaPoistaTämä on hiukan kaksipiippuinen asia. Ensin voi tietty rukata omia elintapojaan, ennenkuin tälle tielle lähtee. Operaatiot eivät koskaan ole täysin riskittömiä, ja millä mittapuulla sitten mitataan se tilanne, jossa rintojen poisto "varmuuden vuoksi" pitäisi tehdä? Minulla on ollut paljon syöpiä (ja rintasyöpää) lähipiirissä, mutta ylläripylläri, minulla ei ollut kumpaakaan tunnettua rintasyöpägeeniä, joten 2 x rintasyöpä on ollut varmaan paljonkin elintavoista kiinni.
Kirjoittelen rintasyövästä, sen syistä yms. lisää omaan blogiini vielä tässä kuussa.
Tarkoitin tässä kyllä sitä, että jos toista rintaa on jo operoitu ja toinen on riskissä sairastua myöskin, vaikka onkin siihen asti ollut terve ja lääkäri suosittelee molempien rintojen poistoa samalla kerralla, kannattaa sitä vahvasti harkita. Nuo molempien rintojenpoistot ihan vain varmuuden vuoksi ilman mitään komplikaatioita sitä ennen, on ennemmänkin useiden geneettisten tutkimusten tulos. Eiväthän lääkäritkään niitä "varmuuden vuoksi" ala kellekään suorittaa, vaan ihmisen pitää olla todellisessa vaarassa sairastua.
PoistaSelvennys: Lähipiirissä = lähisuvussa.
VastaaPoista